Gul’dan valódi célja

Murphy már csak ilyen: a legutóbbi bejegyzésemben arról panaszkodtam, hogy nincsen semmilyen történet jelenleg a WoD-ban, erre tessék, megjelenik a legendary questchain jelenlegi fázisának legvégén lejátszott cinematic (ha valaki nem látta, itt tudja magyar felirattal megnézni), és hirtelen más megvilágításba kerülnek a dolgok.

Hiszen miről is szól a videó? Arról, ahogyan – úgy tűnik – Gul’dan átveszi az irányítást az Iron Horde felett, és mégis eléri, hogy a Warlordok egyike, Kilrogg igyon az általa felajánlott méregből, illetve foglyul ejti a neki ellenszegülő Grommash-t. Emellett még egy fontos dolgot tudunk meg: Gul’dan tudja, hogy ki volt valójában az Iron Horde „prófétája”, és ezt el is mondja Gromnak, aki így rájön, hogy Garrosh valójában a fia volt.

Mindkét esemény nagyon izgalmas feltételezésekre vihet el minket. Ez most egy olyan poszt lesz, amely ezekről a feltételezésekről fog szólni, ezért ne feledjétek, egyáltalán nem biztos, hogy mindaz igaz lesz, amit leírok!

Először is, beszélgessünk arról, hogy mit is csinál Gul’dan itt Draenoron. Ahogyan azt a mi idővonalunkon is tette, Gul’dan először a veremúr, Mannoroth vérét ajánlotta fel az ork hadfőnöknek elképzelhetetlen hatalomért cserébe. Ahogyan a mi idővonalunkon, úgy ezen az idővonalon is valójában a Burning Legion az, aki szolgáivá kívánja tenni az orkokat ezzel a felajánlással az ork sámánon keresztül.

Azonban ezen a Draenoron az orkok nem ittak Mannoroth véréből, hanem a Warsong klán vezetője, Grommash Hellscream, miután visszautasította Gul’dan ajánlatát, megölte a veremurat. Hogy méigs miért tette ezt? Azért, mert egy rejtélyes próféta, egy idegen jelent meg előtte, aki látomásokkal mutatta be Gromnak azt, hogy mivé válnak az orkok, ha isznak a démonvérből. Természetesen Grom nem látta a teljes igazságot, csupán annyit, amennyit a „próféta” – vagyis Garrosh Hellscream – láttatni akart vele. Amennyi elég volt ahhoz, hogy a Warsong klán vezetője azt mondja: amennyiben tényleg felajánlja ezt Gul’dan vissza fogjuk utasítani, mert hiszek neked és hiszek annak a látomásnak, amit a Stones of Prophecy-nél mutattál nekem.

És Grom Hellscream így is tett. Akkor, amikor Gul’dan összehívta az ork klánokat, és a klánvezérek közül elsőként Gromnak felajánlotta, hogy igyon Mannoroth véréből, Grom megváltoztatta az orkok végzetét, és Garrosh tanácsát követve elutasította Gul’dant, mondván, hogy az orkok nem lesznek senki rabszolgája sem. Az elutasítás következményeként Mannoroth rátámadt, de sikerült neki a Gorehowllal leterítenie a démont, és Garrosh segítségével élve elhagyni a helyszínt. Mint ismerjük, Garrosh-sal közösen létrehozták az Iron Horde-ot, és a Dark Portal felépítésével megtámadták napjaink Azerothját. Ehhez azonban Gul’danra és az ő mágiájára is szükségük volt, ezért Cho’gallal és Terongorral közösen az Iron Horde elfogta őket, és arra kényszerítette őket, hogy mágiájukkal táplálják a Dark Portalt, amely így a Kairozdormutól megszerzett üvegdarabkával együtt képes volt nemcsak az időben, hanem a különböző idővonalak között is átjárót biztosítani.

Aztán megérkeztek Azeroth hősei, hogy megállítsák az Iron Horde-ot, ennek első lépéseként pedig lerombolták a Dark Portalt és kiszabadították Gul’dant, majd az orkot futni hagyták. Hogy ez bölcs döntés volt-e? Gul’dan mágiája táplálta a Dark Portalt, ezt meg kellett szüntetni. És akkor, frissen érkezve a Dark Portal túloldaláról, nem tudván, hogy milyen világ is vár itt rájuk, egy olyan Gul’dan, akit az Iron Horde megtörve és fogolyként volt képes irányítani, egyáltalán nem tűnt olyan veszedelmesnek.

Ahogyan a továbbiakban sem mutatta meg igazi erejét, habár a Shadow Council tagjaival együtt a saját céljai érdekében tevékenykedett. Ennek lépéseként Terongort Auchindounba, míg Cho’gallt az Oshu’gunba küldte, hogy ott folytasson vizsgálatokat a void állapotba került K’uréval kapcsolatban. Azonban Cho’gall hamarosan mestere ellen fordult és Highmaulba távozott.

Az egyetlen, aki Gul’dannal törődött ebben az időben, Khadgar volt. A mágus már szinte megszállottan hajszolta az orkot, és próbálta őt elkapni azok után, hogy pontosan ő volt az, aki hagyta, hogy Tanaan Jungle-ben Gul’dan szabadon távozzon. Elkapni azonban mindez idáig nem sikerült neki, sőt, Gul’dan a kémje, Garona segítségével elég súlyosan meg is sebesíttette a férfit.

Habár úgy tűnhetett, hogy az ork valójában nem csinál semmi különlegeset, Gul’dan csupán a megfelelő alkalomra várt. Ami el is érkezett számára. Az Azerothról érkező csapatok szép sorjában elkezdtek végezni a Warlordokkal. Ner’zhul, Kargath és Blackhand halott volt, Orgrimot ők maguk ölték meg, Durotan pedig klánjával együtt átállt az azerothi Hordához. De ami a legfontosabb volt számára, végeztek a rejtélyes prófétával is, aki keresztülhúzta első alkalommal a számításait, holtteste ott feküdt Nagrand egyik dombjának tetején. Az időpont tökéletes volt arra, hogy ismét színre lépjen, és ismét ajánlatot tegyen Grommash Hellscreamnek.

Az ork azonban másodjára is visszautasította a démoni ajánlatot, jelezve, hogy bár a próféta, akiről kiderült, hogy egy másik idővonalon a saját fia, Garrosh, halott volt, szavait és képeit az orkok jövőjéről, amennyiben elfogadják Gul’dan ajánlatát, nem feledte. A warlock ezúttal azonban nem hagyott neki esélyt a szabad távozásra. Ha Grom nem is fogadja el az ajándékot, lesz olyan, aki igen. Igen, Gul’dan nagyon jól ismerte az orkokat és mesterien tudta keverni a kártyákat. Tudta, hogy valaki a megmaradt Warlordok közül igenis elgondolkodik az ajánlaton, azon, hogy egyre kevesebb esélye van az Iron Horde-nak a kívülről jött idegenekkel szemben, és fontosabb lesz számára az élete, mintsem egy rejtélyes jövőkép, amit egy idegen mutatott nekik, ezért pedig hajlandó lesz bármilyen segítséget elfogadni, ami adódik.

És pontosan így is történt, Kilrogg Deadeye lett az, aki elsőként elfogadta Gul’dan ajándékát, és megitta a rejtélyes itókát. Hogy mi volt ebben az italban, pontosan nem tudjuk, de az biztos, hogy nem Mannoroth vére volt, hiszen az nem ilyen jellegű változásokat hozott. Az ital zöld színéből, és abból, hogy félig démont varázsolt Kilroggból, arra nem nehéz gondolni, hogy fel energiával volt átitatott, és valószínűleg a Burning Legiontól származhatott. Hogy van-e jelentősége annak, hogy mit ivott meg Kilrogg, vagy csak a következmény a fontos, azt talán a jövőben megtudjuk.

Mindenesetre úgy tűnik, Gul’dannak ismét megvan a bábja, aki az ő serege élén álljon. Hiszen Gul’dan éppen amiatt volt mindig is veszélyes, hogy soha nem akart nagyon előtérben lenni. Csak a Shadow Councilnak volt a vezetője, a Hordának soha. Annak Blackhand volt a vezetője látszólag, a háttérből azonban Gul’dan irányította a klánokat. Nagyon valószínű, hogy most Kilrogg fogja betölteni ugyanezt a báb-szerepet Gul’dan új hordája élén, amely nem titkoltan a Burning Legion hatalmát fogja képviselni.

És hogy mi lesz Grommash-sal? Jelenleg Gul’dan fogságban tartja, és mivel nem ölte meg, feltételezhetjük, hogy még szán neki valamilyen szerepet. Hogy ez okos döntés lesz-e részéről, az majd a jövőben kiderül, mint ahogyan az is, hogy vajon Grom esetében is hasonló lesz-e végzete, mint a mi idővonalunkon, vagyis a végén fel fogja-e áldozni magát népéért, ezzel mentve meg őket a végső pusztulástól.

Mindezen kérdéseknél azonban a legtöbb játékost jobban izgatja Gul’dan egyetlen mondata, amellyel felfedi Grom előtt, hogy ki is volt valójában Garrosh. Mindenki azon tanakodik, hogy vajon honnan tudhatja Gul’dan az igazságot. Bevallom, számomra inkább az a rejtély, hogy hogyhogy nem jöttek még rá az igazságra, főleg a draeneiek. Hiszen az Alliance-szal együtt egy csapat draenei is érkezett, köztük Vindicator Maraad, és elég valószínű, hogy ezen az idővonalon is draeneiek kizárólag Draenoron élnek, szóval inkább az az érdekes, hogy még egy draenei fejében sem fordult meg, hogy mégis kik vagyunk és honnan jövünk. (Jó, Velen valószínűleg sejtette, de nem úgy tűnik, hogy mással is megosztotta volna ezt a feltevését)

De most tekintsünk el ettől, és gondolkodjunk el azon, hogy Gul’dan honnan tudhatja az igazságot. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha Garona kémkedett volna ki valamit, hiszen ő könnyen meghallhatott bárkitől egy fél mondatot, egy fél szót, és egy olyan agyafúrt gazfickó, mint Gul’dan valószínűleg hamar rájött volna arra, hogy Garrosh valójában Grom fia. A másik kézenfekvő megoldás az lenne, hogy Gul’dan valahogyan foglyul ejtett egy azerothi lakost, és belőle könnyedén kiszedte az igazságot. Hiszen nem három emberből áll a csapatunk!

Én most mégis a merész feltételezések vizére evezek, hiszen ez a poszt most erről szól. Figyelem, innentől kezdve minden csak spekuláció és találgatás, aminek lehet, hogy köze sincs a valósághoz!

Szóval azon kezdtem el gondolkodni, hogy ki avathatta be Gul’dant a titokba. Kik is tudnak arról, hogy kik vagyunk mi valójában? Nyilván a Draenorra érkezett Horde és Alliance, de feltételezzük, hogy közülük senkit nem kaptak el, senkit nem vallattak ki, senki sem árulta el. Még kik tudták? Tudta természetesen maga Garrosh, de nyilván ő lett volna az utolsó ember, aki ezt elárulja Gul’dannak, ha a saját apjának nem árulta el. Tudta még Kairozdormu, hiszen ő hozta ide, ő kereste meg Garrosh számára ezt az idővonalat, de őt meg Garrosh még azelőtt megölte, hogy bárkivel szóba állt volna ezen a bolygón. Márcsak egyvalaki maradt, aki tud az igazságról.

Wrathion.

Bizony, a fekete sárkány is tudja, hogy hova menekült Garrosh és hogyan. Hiszen ő volt az, aki a szabadító akciót szervezte az egykori Warchief számára a tárgyalása idején! Ő hozta egymással a feleket, és ő támogatta Kairozdormut is. Könnyedén átjött erre a Draenorra, még azelőtt, hogy a Dark Portal bezárult volna (ezt Admiral Taylor naplójából tudjuk), és bármikor felvehette a kapcsolatot Gul’dannal.

Hogy mégis miért tette volna? Először is, gondoljuk át, hogy valójában miért is szöktette meg Garrosh-t, miért is jöttek egy alternatív idővonalra Kairozdormuval együtt, és mi is volt az eredeti céljuk ezzel? Wrathiont saját bevallása szerint egyetlen cél vezérli: egy olyan sereget felállítani, amely képes szembenézni a Burning Legionnel. Ehhez persze nem mindig a legbecsületesebb fegyvereket vette igénybe. Szerette volna, ha Azerothon egyetlen erős sereg és frakció uralkodott volna, Orgrimmar ostromakor azonban máshogy döntött Varian Wrynn. Ezért szöktette meg Wrathion Garrosh-t, mivel tudta, hogy az ork kiváló hadvezér és képes egész seregeket toborozni maga mellé, főleg, ha az a sereg kizárólag a saját fajtájából, orkokból áll. Kairozdormuval együtt az volt a céljuk, hogy Garrosh vezetésével létrehoznak egy egységes Hordát Draenoron, majd bejárva a számtalan alternatív idővonalat, végtelen számú sereget toborozhassanak össze, olyan nagyot, amellyel még a Burning Legion és végtelen számú démonja sem bír el.

Wrathion azonban ezúttal is elszámolta magát, és nem vette figyelembe azt, hogy Garrosh-nak nem lehet parancsolni. Az ork az első adandó alkalommal megölte Kairozdormut és a saját kezébe vette a sorsát. Abban egyetértett a sárkányokkal, hogy erős sereget lehet összetoborozni az orkokból Draenoron, és meg lehet akadályozni, hogy igyanak a démonvérből. Garrosh-t azonban nem érdekelte a Burning Legion. Minek is érdekelte volna, szinte soha nem kellett velük harcolnia. Őt egyetlen dolog érdekelte, és az a bosszú volt, egész Azeroth felett, akik elárulták őt, akik nem értették meg őt, akik ellenszegültek neki és legyőzték őt.

Wrathion azonban nem nézhette tétlenül, hogy terve megint veszendőbe ment. Ezért gondolt egy merészet, és megkereste Gul’dant, felfedte előtte a valóságot, és végtelen hatalmat ígért neki segítségéért cserébe. És hogy mi lenne Gul’dan feladata? Tulajdonképpen semmi más, mint önmaga lenne: a számító gonosz, aki elárul mindenkit. Csakhogy ez alkalommal nem az orkokat kéne neki elárulnia. Ó, nem. Ez alkalommal azokat kéne elárulnia, akik úgy hiszik, hogy őértük elárulja az orkokat. Vagyis a Burning Legiont. Vagyis hitesse el a Burning Legionnel, hogy sereget szervez nekik az orkokból, akik majd a démonokkal együtt fognak harcolni a világok ellen.

Mégis miért érné meg mindez Wrathionnak? Hát nem az lett volna a lényeg, hogy egy olyan ork sereget hozzanak létre, amelyet még nem fertőzött meg a démonvér. Eredetileg igen, csak a terv módosult akkor, amikor Garrosh inkább Azeroth ellen vezette az Iron Horde-t és nem egy másik Draenoron szervezett volna be még több orkot a seregébe. Most már valószínűleg nem tudnak újabb és újabb Draenorokat meglátogatni. Ebből kell a legtöbbet kihozni.

És mégis mi lenne erősebb sereg a démoni energiákkal ellátott orkoknál és a melléjük csapódó démonoknál? Vajon nem az lenne a legjobb megoldás a Burning Legionnel szemben, ha egy másik Burning Legionnel kellene harcolnia? Démonok a démonok ellen? Erre nem számíthatna a Burning Legion és a meglepetés erejével talán van esély őket legyőzni. És ki lenne alkalmasabb arra a feladatra, hogy a Burning Legiont elárulja, mint az, akinek lételeme az árulás, aki egész életében mindenkit elárult és a háttérből irányított? Gul’dan esetében egy dologban lehetett biztos az ember: hogy soha nem az volt a célja, amit kifelé mutatott. A legnagyobb átverés lenne részéről, ha valójában nekünk toboroz sereget az orkok és démonok között.

Elég merész feltételezés, igaz? Ha nektek is van összeesküvés-elméletetek, teóriátok, vagy egyszerűen csak hülyeségnek tartjátok, amit ide leírtam, írjátok meg kommentben vagy hozzászólásban!

9 thoughts on “Gul’dan valódi célja

  1. Nagyon jó írás, kifejezetten tetszett, a vége merész, de elképzelhető részemről! Plusz ha minden igaz, Wrathion tényleg Draenoron van, vagyis mintha Admiral Taylor’s Garrison küldiknél lenne rá utalás, mint egy idegenre, aki kis időre ott volt, de lehet másra utalnak. Erről mit lehet tudni?

    Kedvelés

  2. Tetszik az elképzelésed!

    Nem tudom tudod-e, hogy Wrathion is itt van Draenorban? 🙂

    Kincskeresés közben találtam rá a gyöngyszemre, Taylor naplójára 🙂 Elég érdekes dolgok is vannak benne, olvasd el, ha eddig nem tetted:
    http://www.wowhead.com/item=119348/admiral-taylors-garrison-log

    5. oldalon egyértelműen és világosan ott áll, hogy Wrathion meglátogatta Taylor Garnisonját 🙂 És ez két héttel Taylor halála előtt! Nagyon izgalmas!

    Én is eljutottam hasonló elképzelésekhez, és ez a könyv csak megerősíti. Most spekulálhatsz tovább 😉

    Üdv
    Fanta

    Kedvelés

  3. Köszi ,hogy figyelmeztettetek rá, én is olvastam Admiral Taylor naplóját, de totál kiment a fejemből 🙂 Emiatt át is szerkesztettem ott egy modnatot.

    Csak rémlett, hogy mintha Wrathion is itt lenne, de biztosra már nem emlékeztem rá, annyi időm meg nem volt, hogy utána nézzek, ezért fogalmaztam meg így.

    /Amúgy azt a naplót szerintem lefordítom teljes egészében, nagyon jó kis olvasmány/

    Kedvelés

  4. Biztos butaságokat kérdezek, de erről a B Dreanorról nem lehet kaput nyitni B v. akármilyen Azerothra, ami nem a miénk? Ahhoz nem kell sárkány. Mert ha jól rémlik, Mannaroth WotA idején figyelt fel Broxigar miatt az orkokra, s őt láthattuk már az introban, akkor kell lennie ehhez a B Dreanorhoz egy B Azerothnak is, s ott meg egy Medivhnek. S ha olyan megszállt, mint A Medivh, elég volna csak őt áthoznia Guldannak és/vagy Wrathionnak, fegyvernek kiváló volna.

    Kedvelés

  5. Mgitta! Érdekes felvetések, de engem az érdekelne elsőkörben, hogy mégis az az üzlet Wrathionnal Gul’dannak miért érné meg? Nem látom azt az események láncolatát, aminek a végén Gul’dan erre rábólint, és tartja is ehhez magát.

    Mindezt csak azért vetem fel, mert mikor még csak találgatások mentek a WoD-dal és a történetével kapcsolatban, de ezt a dimenzió és időutazást már tudtuk, akkor a Blizz mintha elkottyantott volna olyat, hogy ahhoz, hogy minden rendben legyen, és ne változzon semmi sem a jelenünkben, még ezen az alternatív Draenoron is mindennek úgy kell történnie, mint a mi történelmünkben. Szóval Gromnak mg kell halnia, mert a mi idősíkunkon is meghalt a pitlorddal harcolva – ez már nem lehetséges a kiegben. Gul’dan is el kell, hogy pusztuljon, mert a mi vonalunkon Sargeras sírjának kutatása közepette széttépték. És azt is tudjuk, hogy Khadgar elég sok időt töltött Gul’dan mágikus koponyáját tanulmányozva.

    Az már most látszik, hogy ha nem is démon vért, de valami démoni, fel cuccot csak megisznak majd az orkok, így szépen lassan csak oda jutunk, hogy valamilyen módon megtörténnek azok a dolgok, amiknek meg kell. És ha Wrathion elmesélte Gul’dannak teszem azt mindezt, bár ez lenne a legostobább lépés, nincs semmi garancia, hogy a warlock a háttérben ne dolgozna megint csak ellenünk.

    Tudva azt, hogy ez a kieg 2 raid tierrel fog operálni és az egyik már bent van BRF-el, felettébb érdekes, hogyan s mint akarják megoldani a maradék eggyel mindezt!

    Erről mi a véleményed?

    Kedvelés

    • Hm, erről nem hallottam, hogy a Blizzard szerint mindennek ugyanúgy (vagy nagyon hasolnóan) kell történnie ezen a Draenoron, mint a miénken, én úgy tudtam, hogy ezt mi, játékosok vettük észre, de hogy ennek célja van, azt nem tudtam.

      Szerintem Wrathion azért képes komoly ajánlatot tenni Gul’dannak (megígéri, hogy ez alkalommal nem tépik szét nagák, ha elmegy Sargeras koponyájáért :D), ami miatt esetleg mellé állhatna. Még több hatalmat ígér esetleg neki, védelmet, megmutatja, hogy hogyan járt a mi időnkben, de ha mellé áll, akkor most nem fog,… bármi lehet, én nem tartom kizártnak. Persze, Gul’dan dolgozhat ellenünk is, csak most a spekuláció kedvéért gondolkodtam el rajta, hogy mi lenne, ha nekünk dolgozna titokban 🙂

      Nem tudom, hogy az egészet hogy oldják meg, én egyszerűen azt nem vagyok képes elképzelni, hogy ez a kaland egyáltalán hogyan fog végződni, mégiscsak egy alternatív idővonal, elvileg nem keresztezhetnénk egymást (értsd, pl. áthozzuk Yrelt maguknhoz). De nem is én ülök a Blizzard írói szobájában (pedig ha ott ülhetnék :)).

      Kedvelés

      • (Még mindig én cagyok aiushtha, csak regeltem 😀 )

        Nekem még mindig kicsit fura ez a Khadgar vs Gul’dan dolog. Valahogy nem tudok attól elvonatkoztatni, mikor láttam Nagrandon hollóvá változni, hogy erre azelőtt ki volt képes 🙂 És ha feltesszük, hogy mondjuk akit mi Khadgarnak hiszünk Medivh, akkor már megint más megvilágításbe kerülhet e dolog 🙂

        De én még mindig érzek egy jövőbeli csavart a történetben, aminek semmi köze Wrathionhoz, pedig za egész WoD-ot neki köszönhetjük. Én valahogy még komoly dongokat sejtek Yrellel kapcsolatban is 🙂

        Ellenben, hogy Gul’dan, mint jó szövetséges, hát nem tudom. Már amennyire Wrathion ismerheti a történelmet, nem hinném van olyan hülye, hogy egy ilyen orkban megbízzon. De még bármi lehet 😀

        És akkor még csavarok egyet a dolgon, amit az ogrék Highmaulban kavicsokat bányásztak, azok titáni eredetűek 😀 képzeld csak el, mi lenne akkor, ha az Gul’dan kezébe jutna 🙂

        Kedvelés

Hozzászólás