Mi a különbség a két Draenor hadurai között? 2. rész

Mit keresett itt Kairoz? Ez az a kérdés, ami az egész kiegészítő során foglalkoztatott – a bronz sárkánynak pontos céljai voltak, amikor megérkezett Draenorra. Nyilván ő akarta, hogy Garrosh menjen és beszéljen Grommash Hellscreammel és barátkoztassa meg az orkot egy ork Horda gondolatával. De pontosan mi volt ezzel a célja? A legendary questchain során azt mondja, hogy „Infinite (végtelen) lenne”, ami azt sugallja, hogy valójában az Infinite sárkányok szövetségese volt, de mi célból? Mit ajánlottak neki, amit annyira meg akart szerezni?

A legutóbbi alkalommal már megvizsgáltunk 3 draenori hadurat, összehasonlítottuk őket a két különböző idővonalon. Ez alkalommal azokat vizsgáljuk meg, akik talán a legkevésbé és a leginkább megváltoztak – Ner’zhul, Gul’dan és Grommash Hellscream. A különbözőségeiket vizsgálva talán kicsit rávilágítanak arra, hogy mi után kutatott Kairoz, amikor átküldte Garrosh-t az időn keresztül. És talán egy kis ötleteléssel mi is kibogozhatjuk, hogy mi is volt Kairoz eredeti szándéka, még mielőtt a terveit súlyosan megzavarta volna a halála.

artwork-nerzhul-horley
Ner’zhul

A mi idővonalunkon: Ner’zhul egyfajta hadfőnöke volt az orkoknak még azelőtt, hogy hivatalos Hadfőnököt választottak volna – ő volt a Horda spirituális vezetője, a mindenki által tisztelt, bölcsességéért elismert és valószínűleg a legnépszerűbb ork a klánok között, akit még Blackhandnél is jobban kedveltek. De Ner’zhul hatalom után sóvárgott, ami aztán a saját és Draenor végső bukását okozta. Valamikor Ner’zhul elvesztette szeretett párját, Rulkant, és évekkel később a szelleme kapcsolatba lépett vele – vagy legalábbis Ner’zhul így gondolta. Valójában az álruhás Kil’jaeden volt az, és a Megtévesztőnek sikerült az álca segítségével meggyőznie Ner’zhult arról, hogy a draeneiek közvetlen fenyegetést jelentenek, amellyel le kell számolniuk. Ner’zhul népszerűsége és befolyása miatt csak idő kérdése volt, hogy az orkok, meggyőződve a feltételezett árulásukról, mikor fordulnak komolyan a draeneiek ellen. De a szellemek, akik egykor Ner’zhulhoz beszéltek, többet nem szóltak hozzá, és miután meglátogatta az Oshu’gunt, Ner’zhul arra is rájött, hogy miért – legnagyobb rémületére elárulták, és ezért elárulta az ork népet és valószínűleg egy sötét útra kárhoztatta őket, ahonnan nincs visszaút. Habár Ner’zhul eltökélt szándéka volt, hogy elmondja az igazat, ebben tanítványának, Gul’dannak az árulása megakadályozta – és Kil’jaeden megfosztotta őt minden hatalmától, illetve bebörtönözte, arra kényszerítve, hogy végignézze népe sötét végzetét.

A Második Háború után Ner’zhult elérte a robbanás, amikor az Alliance elpusztította a Dark Portalt. Két éven át tartott a felépülése, melynek során halálvíziói voltak, talán a saját haláláról is, majd ezután a két év után megkereste a halállovag Teron Gorefiend, akinek volt egy terve arról, hogy nyissanak új portálokat új világokra, amik csak arra várának, hogy a Horda meghódítsa őket. Ner’zhul egyetértett vele, és elkezdte felkutatni a tárgyakat, amelyekre szüksége volt – először is, egykori tanítványának, Gul’dannak a koponyáját. Bár Gul’dan halott volt, a szelleme még mindig itt volt, és elmondhatatlan hatalomról suttogott ígéreteket Ner’zhulnak, ami lassan megőrjítette az orkot. Amikor végül végrehajtotta a szertartást, és kinyitotta a portálokat, Ner’zhul elfeledte a Hordát és helyette a végső hatalomról való ideával a fejében belemerült az egyik portálba, maga mögött hagyva a Hordát. A másik oldalon Kil’jaeden várt rá. Ner’zhult darabokra tépte, majd megkínozta a szellemét, hogy neki szolgáljon – és amikor végül megkapta a szolgálatot, Kil’jaeden Ner’zhul szellemét a Helm of Dominationhöz láncolta, majd bebörtönözte a Frozen Throne-ba. Így lett az egykor mélyen tisztelt sámán a Lich King.

Draenoron: Van néhány nagyon-nagyon fontos változás Ner’zhul draenori történetében. Először is, Rulkan életben van – ami azt jelenti, hogy vagy Kil’jaeden soha nem beszélt Ner’zhullal, vagy egy másik álcát használt, ami viszont nem vált be. A Shadowmoon klán elég barátságos viszonyban volt a Shadowmoon Valley-ban élő draeneiekkel egészen addig a napig, amíg Grommash Hellscream meg nem jelent és nem követelte azt, hogy Ner’zhul mutasson neki valami olyan erőt, amellyel az Iron Horde hasznára lehet, ellenkező esetben az egész klánját lemészárolják. Hogy népe kivégzését megakadályozza, Ner’hul a Dark Star, vagyis a Sötét Csillag erőihez folyamodott, ami régóta tiltott volt a Shadowmoon klán számára, majd a void lény felhasználásával megmutatta, hogy milyen erőt képes az Iron Horde-nak adni.

Hogy mi a legnagyobb különbség a két Ner’zhul között? Az elismertség. Az alternatív Ner’zhul úgy tűnik, hogy nem az az elismert, bölcs spirituális vezetője az ork klánoknak, mint a világunkon. Nem kap elismerést és tiszteletet a többi klántól. Lehet, hogy egyfajta egységre vágyik, de sose cselekedett ennek érdekében. Látszólag soha nem lépett vele kapcsolatba Kil’jaeden. És soha nem volt gondja a draeneiekkel – népe békésen éldegélt a draeneiek mellett, és nem voltak közöttük konfliktusok. Sőt, a feleségét, Rulkant Velen próféta a barátjának tekintette.
artwork-guldanGul’dan

A mi univerzumunkban: Gul’dan egy említésre méltó sámán volt, olyannyira, hogy ő lett Ner’zhul legkedveltebb tanítványa. Gul’dannak volt még egy nagyon fontos tulajdonsága: hataloméhes volt, és ez irányította szinte az összes döntésében. Ha valami több hatalmat biztosított számára, akkor mindent megtett, hogy azt megszerezze. Akik pedig az útjában az álltak, azokat hamarosan eltávolította az egyenletből valamilyen úton-módon. Ner’zhul volt a legidősebb sámán, de abban a pillanatban, ahogy lehetősége nyílt rá, hogy elárulja, Gul’dan megtette. Boldogan elfogadta a Burning Legion által felajánlott ajándékokat, és kész volt a Hordát a Légió szolgájává formálni, hogy cserébe, ki nem találnátok, még több hatalma legyen. Játékszere volt a Horda, a Shadow Council, Blackhand, de amikor a Légiót is a játékszereként akarta használni, végzetes hibát követett el.

Amikor Medivhet már majdnem megölték Karazhanban az Első Háború során, Gul’dan megpróbált közbelépni, hogy megtudja Sargeras sírjának a pontos helyét, ami még több hatalmat jelentett számára, olyan hatalmat, amit azért cserébe ígértek neki, hogy segít az orkoknak Azerothra jönniük. Amikor Medivhet megölték, Gul’dan kómába zuhant, és ez kiváló alkalmat biztosított Orgrim Doomhammer számára, hogy megölje Blackhandet és magának követelje a Hordát, majd szisztematikusan megölje a Shadow Council tagjait, és türelmesen kivárja, amíg Gul’dan felébred. Miután felébredt, Gul’dan beleegyezett abba, hogy Doomhammer alatt szolgáljon nyomorult életéért cserébe – de amint lehetősége adódott, otthagyta a Hordát és Sargeras sírja felé indult, hogy megtalálja a legfőbb hatalom forrását. Soha nem találta meg. Helyette talált egy csomó őrült démont, akik darabokra szaggatták. Azonban a szelleme halála után is ott maradt a koponyájában, sötét titkokat és ígéreteket sugdosva mindazok fülébe, akik megszerzik azt. Köztük régi mesteréébe, Ner’zhuléba.

Draenoron: Ezen az idővonalon jelenleg nem kell tartanunk Gul’dan koponyájától. Ami azonban a többit illeti… Gul’dan valójában kísértetiesen hasonlít a mi idővonalunkbeli párjára hatalom iránti sóvárgása tekintetében. Nem tudjuk, hogy volt-e valaha Ner’zhul kedvelt tanítványa, de tudjuk, hogy ebben az idővonalban a Burning Legion közvetlenül Gul’dannal lépett kapcsolatba, és ebbe Ner’zhul semmilyen szerepet nem játszott. Saját céljaira létrehozta a Shadow Councilt, saját maga ivott Mannoroth véréből, és ő készült egyesíteni a klánokat egy Hordává Kil’jaeden részére – ez a terve azonban csúfos kudarcot vallott Garrosh Hellscream közbelépésének köszönhetően. És Gul’dan éppolyan ravasz, mint a mi idővonalunkon, kivárta a sorát, hagyta, hogy mi fegyverezzük le fokozatosan az Iron Horde-ot, amíg azok vissza nem tértek hozzá és a démoni Koolaiddel teli vödréhez, mivel kifogytak a lehetőségekből.

Igazából a legnagyobb különbség a mi idővonalunk Gul’danja és eközött a Gul’dan között az, hogy a Burning Legion közvetlenül vele épett kapcsolatba. Hogyan találtak rá? Honnan tudták, hogy számukra ő a legjobb opció?
artwork-grommash-horleyGrommash Hellscream

A mi univerzumunkban: Grommash Hellscream rejtélyes körülmények között és igen fiatal korban lett a Warsong klán vezetője. De olyan elszántsággal vezette klánját, amit nem lehetett kikezdeni. Habár önfejű volt, Grom szenvedélyesen hű volt népéhez, és azonnal ugrott arra az ötletre, hogy háborúzzanak a draeneiekkel, amikor Ner’zhul felvetette a témát, és kész volt hadjáratokat indítani a draenei települések ellen. De természetesen Grom leghíresebb tette az volt, hogy elsőként kelt fel, hogy igyon Mannoroth véréből – és a többi klán gyorsan követte buzgó példáját. De a Warsongok Draenoron maradtak, amikor a Horda először áthaladt a Dark Portalon, és csak akkor keltek át rajta, amikor Ner’zhul arra utasította őket, hogy mágikus erejű tárgyakat gyűjtsenek össze neki a Horda veresége után a Második Háborút követően. A Warsongok megtámadták Nethergarde Keepet, majd visszavonultak, hogy megvédjék a Dark Portalt, azonban amikor Khadgar elpusztította azt, ők ottragadtak Azerothon.

És Azeroth nem volt kegyes hozzájuk. A Hordát legyőzték a Második Háborúban, az orkok internáló táborokba gyűjtötték össze, ezért Grom bölcsen úgy döntött, hogy a Warsongokat Lordaeron vadonjaiban bújtatja el. Most, hogy már idősebb és bölcsebb volt, Grom felismerte tettének jelentőségét, és küszködve harcolt a letargia ellen, amely megtámadta népét. Ekkor érkezett meg közéjük Thrall, a remény apró szikráját hozva magával, ami még egyszer tettekre sarkallta Hellscreamet. Segített Thrallnak kiszabadítani az orkokat és létrehozni egy új Hordát, követte őt Kalimdorra, de ismételten képtelen volt ellenállni a kísértésnek. Amikor Ashenvale-ben felfedezett egy vérrel teli forrást, miközben kétségbeesetten próbálta meg seregét és népét megmenteni a Cenarius jelentette fenyegetéstől, ismét ivott belőle. Démoni erővel feltüzelve megölte Cenariust, de Mannoroth örömmel fedte fel magát előtte és hajtotta uralma alá az orkokat. Thrallnak ismét sikerült kiszabadítania őket, és Hellscreammel kettesben Mannoroth keresésére indultak – a többi közismert. Megküzdöttek Mannoroth-tal, és Hellscream életét adta azért, hogy megöljék a veremurat, felszabadítva ezzel nemcsak saját magát, hanem mindenkit a vérátok alól.

Draenoron: Vicces a történet, ugyanis igazából nem sokat tudunk ennek a Draenornak a Hellscreamjéről. Habár ő lett kikiáltva az Iron Horde vezérének, mostanáig alig láttuk őt, feltehetőleg a háttérben ügyködött. Amit láthattunk belőle a novellákban, képregényekben és a játékban pár pillanat erejéig, az egy olyan vezető, aki erős, büszke és szenvedélyesen elkötelezett a népe iránt. Azonban büszkesége és tüzes természete majdnem pusztulásba vezette egész klánját, ahogyan állandóan csatáztak az ogrékkal, melynek során elvesztette társát, Golkát is, még mielőtt a nő fiút szült volna neki. Amikor Garrosh megérkezett és találkozott Grommal, akkor egy sokkal levertebb Grommal találkozott, akit a bűntudata gyötört – a bűntudat, hogy majdnem lerombolta a klánját, a bűntudat, amiért nem adta meg Golkának azt a harcos halált, amit jogosan megérdemelt volna. És volt egy másik dolog, ami ezt a Gromot jellemezte, még jobban, mint a mi idővonalunkon: az állhatatosság és kitartás. Túlélte az ogre hadúr kezétől elszenvedett kínzásokat, és habár kórosan lesoványodott az éhezéstől, mégis képes volt átharapni az ogre torkát, amikor az túl közel merészkedett hozzá. Annak ellenére, hogy megtapasztalta a gyengeséget, mégis tovább élt – és tovább élt klánja, a Warsong is.

Ez a kitartás az, ami összeköti a mi Gromunkat ennek a Draenornak a Grommash Hellscreamjével. Azonban ez a változat vitathatóan erősebb, mint a mi idővonalunké – hallgatott Garrosh-ra, figyelembe vette a figyelmeztetését és visszautasította Mannoroth vérét, büszkén kijelentve, hogy a népe soha nem szolga. Egységbe fogta az ork klánokat a rettenthetetlen iron Horde alatt, és megtámadta velük Azerothot. És amikor az Iron Horde darabjaira hullott, és Gul’dan ismét feltűnt a színen, másodszorra is felajánlva Grommashnak a démoni ital erejét, Grommash ismét elutasította. Mivel kissé különös módon ennek a Grommashnak nemes szíve van – egy óriás szíve, ahogy a neve sugallja –, olyan, amely nem fog meghajolni és behódolni senkinek. Vajon ez az önfejű állhatatossága fogja okozni a végzetét? Meglehet.
kairoz_by_jmxd-d80xa21Spekuláció

Akkor most álljunk meg itt egy pillanatra, és spekuláljunk egy kicsit. Amikor Kairoz Draenorra érkezett, nyilvánvalóan azt hitte, hogy őnála van az irányítás, az ő kezében vannak a lapok. Elintézte, hogy kiszabadítsák Hellscreamet és Draenorra hozta, majd azt mondta, hogy ez a lehető legjobb hely tervei végrehajtásához. Nem egy tükörképe volt a mi Draenorunknak – de valószínűleg ez tette tökéletessé, a tény, hogy néhány kulcsmomentum nem úgy zajlott le, és ezért máshogy alakultak a dolgok. A legnagyobb eltérés? Az, hogy Garrosh meg sem született. Ez adott volt, így sokkal könnyebb volt Grommash-t egy idegenként megkörnyékezni, mintha valami nyakatekert magyarázatot adtak volna egy más idővonalról.

És ezen túl, maguk a klánok is mások voltak. Ner’zhulnak nem volt olyan hatalma és reszpektje, hogy az összes ork klán készségesen követte volna őt a draeneiek ellen. Emiatt talán Kairoz azt feltételezte, hogy a Burning Legion nem fog szerepet játszani, hiszen Rulkan életben volt, ezért Kil’jaeden nem jelenhetett meg az ő képében Ner’zhul előtt, emiatt a Legion szimplán… hiányzott. Kairoznak nem volt alkalma arra, hogy tudomást szerezzen Gul’danról – és talán nem is törődött azzal, hogy utána nézzen, vajon Gul’dannak ajánlottak-e hatalmat, miután az összekötő kapocs, a Ner’zhullal való kapcsolat soha nem következett be. Vagyis mit látott Kairoz? Egy csomó orkot, akiket egységesen senki nem vezetett, és akik csak arra vártak, hogy valaki egyetlen domináns sereggé formálja őket – egy olyan sereggé, amit aztán Kairoz irányított volna feltehetően.

Ami a különös ebben, hogy amikor Chromie a War Crimes c. könyvben elmagyarázta a helyzetet, úgy jellemezte a bronz sárkányokat, hogy két részre szakadtak aszerint, hogy mégis mit kellene tenniük azután, hogy Nozdormu és a nemzetség nagy része elvesztette hatalmát. Néhányan megelégednek azzal, hogy a halandók vegyék át az irányítást, és segítenek ott, ahol szükséges. Mások úgy gondolják, hogy miután teljesítették a küldetésüket, most már szabadon építhetnek egy „jobb jövőt” – a saját elképzeléseik szerint. De ki dönti el, hogy mi a jobb? Ez a probléma. És talán Kairoz gondolatmenetében a „jobb” egy olyan háborodott elképzelés volt, amely szerint megint a sárkányok vegyék át a hatalmat. Talán Azeroth halandó lakosait is szoros irányítása alatt akarta tartani. Azonban egy apró problémába futott bele, mielőtt még az igazán nagy problémát megoldhatta volna: Garrosh megölte őt.

Az igazán nagy probléma? A Burning Legion. Archimonde a dungeon journal szerint téren és időn át érkezett ide, hogy biztosítsa, hogy Azeroth inváziója ugyanúgy lezajlik, ahogy azt eltervezték. Most álljunk meg. Azeroth inváziója? Nem ez volt, tudjátok, Grommash és az Iron Horde terve, amit Garrosh javasolt nekik? Nem ezért használták fel Gul’dant eredetileg, mint a Dark Portal elemét, amikor mi megjelentünk, majd kiszabadítottunk és a Shadow Councilos barátaival együtt szabadon engedtük? Mégis melyik Azerothot kívánja Archimonde lerohanni? A miénket? Nem győztük már le őt egyszer? Mégis honnan tud a mi világunk létezéséről?

Lehetséges, hogy Kairoz valaki sokkal befolyásosabb személlyel állt kapcsolatban, mint arra Garrosh, Chromie, Khadgar vagy akár Wrathion is gondolhatott volna?

Forrás: Blizzardwatch – Know your lore

2 thoughts on “Mi a különbség a két Draenor hadurai között? 2. rész

  1. Köszi az írást 🙂 Nagyon érdekes volt 😛
    Gondolod, hogy Kairoz esetleg Sargerassal lépett kapcsolatba valamilyen úton-módon? :O
    Wrathionról tudni valamit? 🙂 Anno a tárgyalás alatt nem úgy volt, hogy ő is elteleportált Draenorra? Mégse hallani felőle

    Kedvelés

Hozzászólás